Same gofry są pyszne i chrupiące, nie za słodkie. Dodatek kajmaku i pysznego syropu trzcinowego stuprocentowo poprawił mi nastrój. Jeśli nie lubicie tak słodkich deserów możecie gofry podać z owocami i polać syropem.
Gofry:
2 szkl mąki
2 szkl mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl oleju
2 jajka
szcz. soli
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
masa kajmakowa z puszki
syrop trzcinowy złocisty DIAMANT
kandyzowane skórki
bita śmietana
2 szkl mąki
2 szkl mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl oleju
2 jajka
szcz. soli
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
masa kajmakowa z puszki
syrop trzcinowy złocisty DIAMANT
kandyzowane skórki
bita śmietana
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia.
Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami.
Podawać na ciepło.
Ale dawno gofrów nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńW takim razie pora to zmienić ;)
UsuńPyszne gofry, chetnie bym takiego schrupała
OdpowiedzUsuńDziekuję Martuś i zapraszam :)
UsuńGofry na bardzo bogato:) Pyszota:)
OdpowiedzUsuń