poniedziałek, 16 listopada 2015

Gofry z kajmakiem i złocistyym syropem trzcinowym

Od kilku dni męczy mnie jesienna chandra. A na chandrę najlepszy jest baaardzo słodki deser ;)
Same gofry są pyszne i chrupiące, nie za słodkie. Dodatek kajmaku i pysznego syropu trzcinowego stuprocentowo poprawił mi nastrój. Jeśli nie lubicie tak słodkich deserów możecie gofry podać z owocami i polać syropem.



Gofry:
2 szkl mąki
2 szkl mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl oleju
2 jajka
szcz. soli
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
masa kajmakowa z puszki
syrop trzcinowy złocisty DIAMANT
kandyzowane skórki
bita śmietana

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia.
Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami.
Podawać na ciepło.


5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)