czwartek, 5 listopada 2015

Polędwiczka wieprzowa miodowa

Dzięki marynacie miodowo-keczupowo-musztardowej mięso zyskuje wspaniały smak i kruchość. Polecam Wam nie tylko na niedzielny obiad. 




1 polędwiczka wieprzowa ok 600g
2 łyżki miodu
łyżka musztardy
łyżka keczupu
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do grilla
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz świeżo zmielony



Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Oprószyć solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i natrzeć polędwicę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Polędwiczkę ułożyć w blaszce wyłożonej folią aluminiową, polać całą marynatą. Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec jeszcze ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i porcjować.

8 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, na pewno jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rzeczywiście była pyszna :)

      Usuń
  2. bardzo smacznie wygląda ta polędwiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się cudownie, miesko wygląda na mięciutki i kruchutkie

    OdpowiedzUsuń
  4. DZISIAJ SERWUJĘ POLĘDWICZKĘ NA OBIADEK. DAM ZNAĆ JAK WYSZŁA.
    MARIA

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)