czwartek, 5 listopada 2015

Polędwiczka wieprzowa miodowa

Dzięki marynacie miodowo-keczupowo-musztardowej mięso zyskuje wspaniały smak i kruchość. Polecam Wam nie tylko na niedzielny obiad. 




1 polędwiczka wieprzowa ok 600g
2 łyżki miodu
łyżka musztardy
łyżka keczupu
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do grilla
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz świeżo zmielony



Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Oprószyć solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i natrzeć polędwicę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Polędwiczkę ułożyć w blaszce wyłożonej folią aluminiową, polać całą marynatą. Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec jeszcze ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i porcjować.

10 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, na pewno jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rzeczywiście była pyszna :)

      Usuń
  2. bardzo smacznie wygląda ta polędwiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się cudownie, miesko wygląda na mięciutki i kruchutkie

    OdpowiedzUsuń
  4. DZISIAJ SERWUJĘ POLĘDWICZKĘ NA OBIADEK. DAM ZNAĆ JAK WYSZŁA.
    MARIA

    OdpowiedzUsuń
  5. Robilam juz kilkakrotnie, moja rodzina poprostu uwielbia, dzieki za przepis. Beata

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)