2 duże jogurty typu greckiego
szczypta soli
gaza 1x1m
Jogurty mieszamy ze szczyptą soli. Na garnku kładziemy sito, na nim gazę złożoną cztery razy. Wylewamy jogurty. Zbieramy końce gazy i wiążemy. Odstawiamy do lodówki. Po dwóch dniach otrzymamy kremowy twarożek do smarowania pieczywa. Trzymany o 1-2 dni dłużej będzie trochę twardszy.
Do tego twarożku można dodawać ulubione zioła. Otrzymamy w ten sposób za każdym razem inny ulubiony smak.
Smakowity :) ja wczoraj tak ubijałam kremówkę że aż masło mi się zrobiło , pyszne takie swoje :) pozdrawiam Asiu :)
OdpowiedzUsuńAsiu ja czasami celowo tak ubijam śmietankę aby otrzymać masło. Nie ma jak swoje :)
UsuńSwietny twarożek, też robię taki domowy
OdpowiedzUsuńJa od teraz też będę częściej taki robić ;)
UsuńPomysł na twarożek jest super i my sobie taki właśnie zrobimy:) dziękujemy za podpowiedź i pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńDajcie znać czy Wam tez tak posmakuje ;) Pozdrawiam :)
UsuńFaktycznie jest pyszny, już od dawna go robię. Świetny jest do sernika. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWhat a great idea! Basia from Sydney
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie zrobić ten twarożek, wygląda bajecznie, kremowo Jolka
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam zobaczymy czy się uda
OdpowiedzUsuńJak nie kochac twarozka. Najbardziej lubie ze szczypiorkiem. Twoj tez musi super smakowac.Chetnie wyprobuje.
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Jest genialny! :)
OdpowiedzUsuń