niedziela, 8 listopada 2015

Ciasteczka dyniowe z cynamonem i czekoladą

Przepis na te ciasteczka znalazłam kiedyś na jakiejś stronie internetowej. Niestety nie spisałam sobie z jakiej. Ale nie byłabym sobą gdybym coś niecoś w nim nie pozmieniała. Razem z córeczką zabrałyśmy się do pieczenia. Miałyśmy przy tym świetna zabawę. A ciasteczka wyszły obłędne! Jeszcze ciepłe znikały z talerza. Koniecznie wypróbujcie.




150g puree z dyni
szkl oleju
2 łyżki mleka
jajko
350g mąki pszennej
150g cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tabliczka mlecznej czekolady



W jednej misce wymieszać dokładnie suce składniki, w drugiej mokre. Następnie wszystkie dokładnie połączyć. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać łyżką, formować kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem. Piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić.

8 komentarzy:

  1. Aler fajniutkie, wyglądają troszkę jak Pieguski, muszę je wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam spory zapas dyni, także już wiem jaki będzie kolejny przepis do wypróbowania ! Pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinii na słodko próbowała, dyni jeszcze nie - trzeba więc przejść do kolejnego etapu, tym bardziej, że w ogrodzie mam jej sporo ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)