Kotleciki podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice.
1/2 kalafiora
jajko
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka cukru
3 łyżki startego parmezanu lub grana padano
1 łyżka bułki tartej
olej do smażenia
jajko
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka cukru
3 łyżki startego parmezanu lub grana padano
1 łyżka bułki tartej
olej do smażenia
Kalafiora ugotować do miękkości w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Ostudzić i rozdrobnić widelcem. Dodać rozbełtane jajko i resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżką nakładać niewielkie kotleciki, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
A wiesz że jeszcze takich nie robiłam z kalafiorem , muszę wypróbować bo wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńAsiu najwyższa pora wypróbować :)
Usuńjakie pyszne kotleciki! niestety choruje na niedoczynność tarczycy i muszę ograniczać w swojej diecie ilość kalafiora, ale myślę, że nic się nie stanie, jak zjem parę takich kotlecików :)
OdpowiedzUsuńJa też mam ten sam problem ale od czasu do czasu można sobie pozwolić ;)
UsuńŚwietne, muszą być smaczne
OdpowiedzUsuń