sobota, 7 listopada 2015

Tort Ferrero Rocher

Dzisiaj zaprezentuję Wam przepyszny, mega orzechowy i czekoladowy tort o smaku popularnych pralinek. Sprawdzi się na większe i mniejsze uroczystości. Zapewniam Was, ze szybko zniknie ze stołu gdyż każdy poprosi o dokładkę tego smakowitego ciacha.
Wbrew pozorom wcale nie jest trudny i poradzi sobie z nim nawet początkująca kucharka. Po co przepłacać i kupować torty z cukierni jeśli samemu można przygotować dla gości taki pyszny tort? ;)





Biszkopt kakaowo-orzechowy:
4 jajka
1/2 szkl cukru
2 łyżki kakao
3 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl siekanych orzechów laskowych
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
250g serka mascarpone
350g nutelli
łyżka kakao
500ml śmietanki 30%
2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix)
5 wafelków knoppers

czekoladowa posypka
2 łyżki siekanych migdałów

Poncz:
1/3 szkl mocnej herbaty
2 łyżki rumu



Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł.

Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą i kakao. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami. Wymieszać z masą czekoladową. 3-4 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z drobno posiekanymi wafelkami.Biszkopty przekroić na pół, naponczować. Na spodni blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim biszkoptem. reszta masy posmarować górę i boki tortu. Całość posypać posypka czekoladową i posiekanymi migdałami. Udekorować rozetkami z pozostawionej masy czekoladowej.

 Jesienne słodkości!

12 komentarzy:

  1. Ależ bym zjadła takie cudo! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ale ciacho... Na duza blachę to pewnie podwoić składniki?? Bardzo słodki jest??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort jest dosyć słodki i na większą blaszkę należy podwoić ilość składników ;)

      Usuń
  3. Czy można orzechy laskowe zamienić na włoskie ????

    OdpowiedzUsuń
  4. Już za samą nazwę bym go zjadła! A tu jeszcze takie cudne i kuszące zdjęcia! :) mogę kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A cukru nie dodaje się do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaje się, juz uzupełniłam w przepisie. Dziękuję za zwrócenie uwagi ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)