2kg cukinii
1/2kg cebuli
1 łyżka koperku
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
Zalewa:
2 szkl wody
1/2 szkl octu
2 łyżeczki soli
1/2kg cebuli
1 łyżka koperku
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
Zalewa:
2 szkl wody
1/2 szkl octu
2 łyżeczki soli
Cebulę obrać i drobno pokroić. Posolić, wymieszać i odstawić na 3 godziny aby zmiękła. Cukinię obrać, usunąć środki i pokroić w półplasterki. Posolić i odstawić na 3 godziny.
Zalewa: Wodę zagotować, dodać ocet, sól i przyprawy. Na gotującą się zalewę wrzucić cebulę, zagotować. Dodać cukinię i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dodać koperek, wymieszać i nakładać do słoików. Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować ok 10 minut. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Asieńko- przepis smacznie brzmi ;)
OdpowiedzUsuńI ja w tym roku zaszalałam z przetworami, półki się w piwnicy uginają :)
Pozdrawiam milutko :)
Zrobiłam, bardzo dobra 🙂
OdpowiedzUsuń