niedziela, 6 września 2015

Sałatka z cukinii do słoików

Dostałam kilka sporych cukinii od koleżanki z pracy. Z braku czasu na robienie przetworów potrzebowałam przepisu na sałatkę, którą robi się w miarę szybko i która też będzie dobra w smaku. Od drugiej koleżanki dostałam ten właśnie przepis. Sałatka jest pyszna, idealna jako dodatek do obiadu.




2kg cukinii
1/2kg cebuli
1 łyżka koperku
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu

Zalewa:
2 szkl wody
1/2 szkl octu
2 łyżeczki soli


Cebulę obrać i drobno pokroić. Posolić, wymieszać i odstawić na 3 godziny aby zmiękła. Cukinię obrać, usunąć środki i pokroić w półplasterki. Posolić i odstawić na 3 godziny.

Zalewa: Wodę zagotować, dodać ocet, sól i przyprawy. Na gotującą się zalewę wrzucić cebulę, zagotować. Dodać cukinię i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dodać koperek, wymieszać i nakładać do słoików. Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować ok 10 minut. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

2 komentarze:

  1. Asieńko- przepis smacznie brzmi ;)
    I ja w tym roku zaszalałam z przetworami, półki się w piwnicy uginają :)
    Pozdrawiam milutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, bardzo dobra 🙂

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)