niedziela, 13 września 2015

Pieczone ziemniaczki

Bardzo lubimy takie pachnące i chrupiące ziemniaki do obiadu. Tym razem użyłam sporo ziół aby były bardziej aromatyczne. Oliwka  stwierdziła, że są lepsze od frytek. Tak więc następnym razem upieczemy je sobie jako przekąskę z keczupem lub sosem czosnkowym. I na pewno są zdrowsze od frytek ;) Wam też polecam :)

Talerz "Antonio" od Porcelany Bogucice.



Ilość składników wg upodobania i potrzeb:
ziemniaki
sól morska prowansalska
pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany
tymianek
2-3 łyżki oleju



 Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ósemki. Młode ziemniaczki można wyszorować i zapiekać ze skórką. Przełożyć do większego naczynia, polać olejem, posypać przyprawami. Mocno wstrząsnąć aby przyprawy dokładnie pokryły ziemniaki. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 1 godziny, w międzyczasie przemieszać.

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)