3kg ogórków
3 czerwone papryki
25 dag cebuli
15 dag selera
Zalewa 1:
7 szkl wody
3/4szkl soli
Zalewa 2:
5 szkl wody
2 szkl cukru
2 szkl octu
1 torebka gorczycy
1 torebka ziela ang.
3 czerwone papryki
25 dag cebuli
15 dag selera
Zalewa 1:
7 szkl wody
3/4szkl soli
Zalewa 2:
5 szkl wody
2 szkl cukru
2 szkl octu
1 torebka gorczycy
1 torebka ziela ang.
Ogórki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Papryki umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zalewa 1: wodę zagotować z solą, ostudzić i zalać ogórki na 3 godziny.
Zalewa 2: Z podanych składników przygotować zalewę. W słoikach układać warstwami ogórki, paprykę, cebulę i selera. Zalać zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować ok 5-10 minut.
Jest smacznie i o to chodzi w kuchni ;)
OdpowiedzUsuń