Talerzyk "Malta" od Porcelany Bogucice.
Ciasto kruche:
2 szkl mąki pszennej+ do podsypywania
250g margaryny
2/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Dodatkowo:
5 jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu lub przypr. do szarlotki
1/3 szkl żurawiny suszonej
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania
2 szkl mąki pszennej+ do podsypywania
250g margaryny
2/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Dodatkowo:
5 jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu lub przypr. do szarlotki
1/3 szkl żurawiny suszonej
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania
Ciasto: Na stolnicę przesypać mąkę, szczyptę soli i cukier, dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtko i łyżkę śmietany. Gdyby ciasto było za suche można dodać jej jeszcze odrobinę więcej. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich wylepić dno i boki formy na tartę. Posypać bułką tartą. Drugą połowę ciasta schłodzić przez ok pół godziny. Rozwałkować na wielkość formy, podsypując mąką.
Jabłka obrać i pokroić na połówki. Wydrążyć gniazda nasienne i w ich miejsce włożyć żurawinę. Połówki jabłek poukładać na spodzie tarty. Posypać cynamonem i cukrem. Połówki jabłek przykryć rozwałkowanym ciastem, odciąć wystające brzegi i nakłuć widelcem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Pięknie wyglądają te jabłka pod kruchym ciastem, mega apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam bo naprawdę pyszne :)
UsuńMmm, to zdecydowanie coś dla mnie :) Cudne ciacho :)
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń