środa, 16 września 2015

Ciasto gruszkowo-limonkowe bez pieczenia

Lubicie gruszki? Bo ja bardzo. Tym razem mam dla Was propozycję na bardzo łatwe a jakże efektowne ciasto z gruszkami.... bez pieczenia. Jeśli dobrze rozplanujecie sobie pracę, przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Jedynie czekając na zastygniecie galaretki będziecie musieli uzbroić się w cierpliwość ;)

Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice.




24 podłużne biszkopty
330ml śmietanki 30 %
400ml jogurtu o smaku gruszki z kawałkami owoców
2 łyżki żelatyny
1/2 szkl mleka
1 limonka
2-3 miękkie gruszki
galaretka agrestowa



 Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, do wody dodając sok z 1/2 limonki, ostudzić.
Żelatynę wymieszać z mlekiem, odstawić na 15 minut aby napęczniała. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do czasu aż się rozpuści- nie zagotować. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt i żelatynę, zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.

Foremkę 20x20cm wyłożyć folią. Na dnie poukładać biszkopty i wylać połowę masy. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę masy. Wierzch wyrównać. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Plasterki gruszki skropić sokiem z pozostałej limonki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Rady:
Śmietanka musi być mocno schłodzona.
Gdy jogurt jest zimny, wtedy masa szybko zacznie tężeć.
Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki agrestowej. Gdy ta będzie zimna można zabrać się za przygotowanie masy jogurtowej.

12 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia i przepyszne ciasto ;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gruszki, w przekroju wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny przepis, ja robię gruszkowca z podobnymi składników, ale Twój mi się podoba, tym bardziej, że bez pieczenia.

      Usuń
  3. Witam,
    Pysznie wygląda i na pewno zagości na moim stole :) Jedno malutkie pytanie - jakich wymiarów blaszki Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary podałam w przepisie 20x20cm. Mam nadzieję, że ciasto posmakuje :)

      Usuń
  4. Na pewno przygotuję to ciasto, świetnie wygląda i nie wydaje się trudne do przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)