poniedziałek, 14 września 2015

Roladki z papryką otulone boczkiem

Pyszne i soczyste mięso z kurczaka otulone chrupiącym i pachnącym ziołami boczkiem. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaczków i surówki. 

Talerz "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice.




2 duże filety z kurczaka
kawałek papryki czerwonej
kawałek papryki jasnej
1/2 kulki mozzarelli
12 cieniutkich plasterków boczku
sól
pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
rozmaryn
2 łyżki oleju



Filety umyć, osuszyć, pozbawić błonek. Pokroić wzdłuż na 4 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Na każdym płacie układać paseczki kolorowej papryki i mozzarelli. Zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 3 plasterkami boczku, w razie konieczności spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Posypać rozmarynem i piec ok 40 minut, do zarumienienia.

6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)