niedziela, 16 lutego 2014

Tulipan z brzoskwiniami

Popołudniową porą chciałabym się z Wami podzielić przepisem na to pyszne ciasto. Będzie idealne do kawki. Zwykły przepis na babkę Tulipan mojej mamy zmieniłam i dodałam śmietankę z galaretką oraz brzoskwinie. Wyszło wspaniałe i pyszne ciasto. Palce lizać :) Wszyscy domownicy i goście się nim zajadali. Ciasto szybko zniknęło do ostatniego okruszka :)
Przepis został opublikowany w Chwili dla Ciebie w czerwcu 2015r :)


Ciasto:
2,5 szkl mąki
2 szkl cukru
7 jajek
1,5 kostki margaryny
8 łyżek oleju
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl maku
kisiel cytrynowy
kisiel wiśniowy

Masa:
1/2l śmietanki 30%
galaretka wiśniowa
2 łyżki cukru pudru
2/3 puszki brzoskwiń

Dekoracja:
galaretka wiśniowa

Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do kolejnych mak, kisiel cytrynowy i wiśniowy. Blaszkę (21x21cm) posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto nakładać na przemian a następnie widelcem przemieszać. Piec w 170 stopniach do tzw suchego patyczka, ostudzić. 1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.


Masa: Galaretkę rozpuścić w szkl gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać płynną galaretkę, wymieszać. Ok 1 szkl masy odłożyć. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i wymieszać z resztą masy. Ciasto przekroić na pół, nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Wylać masę z brzoskwiniami, nałożyć drugą warstwę ciasta i posmarować odłożoną masą. Zastygniętą galaretkę drobniutko pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.



17 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto, zjadłabym :) Obłędnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudne, kolorowe ciasto! I nazwa ciekawa :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) ciasto rzeczywiście jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekkie i smaczne ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie kolorowe zapachniało wiosną.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję :) U mnie już rzeczywiście czuć wiosnę ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Trafiłam poprzez blog"Według pór roku" z powodu rogalików. I chciałabym zapytać, czy mogę zapisac sobie tamten przepis i może jeszcze jakiś i udostępnić go szerszemu gronu w postaci samego zdjecia na mojej tablicy na http://www.pinterest.com/rubinek/kuchennie/ lub na blogu? Zawsze podaję link gdzie jest orginał :)
    Robię podobne ciasto do tego powyżej tylko zamiast kremówki ubijam mleko skondensowane z galaretką .Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięta jeśli podasz linka do mojej strony to możesz umieścić przepis na swojej tablicy ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Oczywiście, że umieszczę. I dziękuję ślicznie za zgodę :)

      Usuń
  8. ciasto wyglada bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto takie zrobilam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)