czwartek, 6 lutego 2014

Deser walentynkowy

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Część z Was na pewno obchodzi ten dzień w szczególny sposób. A co za tym idzie szukacie zapewne jakiś inspiracji. Mam nadzieję, że moja propozycja Wam się spodoba :) Taki deserek możecie zrobić nawet bez okazji i na pewno sprawi wiele radości ukochanej osobie. Jest nieskomplikowany, elegancki i po prostu pyszny :)


400ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
1 śmietanfix
1 czerwona galaretka
1 łyżeczka żelatyny
listki melisy lub mięty do dekoracji


Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Zagotować szklankę wody, rozpuścić w niej galaretkę i żelatynę. Odstawić do ostygnięcia. Silikonowe foremki natłuścić olejem i wlać galaretkę. Resztę wylać do niewielkiego płaskiego naczynia aby miała ok 1/2cm wysokości. Odstawić do lodówki do stężenia. Foremką wyciąć serduszka z galaretki i przykleić je do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina. Galaretki w foremce silikonowej delikatnie podważyć nożykiem i wyjąć. Śmietankę ubić z cukrami i śmietanfiksem na sztywno, wypełnić kieliszki. Udekorować małymi galaretkowymi serduszkami i listkami melisy lub mięty.




11 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko. Pozdrowienia od imienniczki. Przepraszam za wpis wyżej. Coś kliknęłam niechcący :) Deser apetyczny ..

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję pięknie za miłe komentarze i polecam ten deserek bo jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak przykleić serduszko ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)