2,5 szklanki mąki
10 dag masła
2 szkl wody
szczypta soli
5 jajek
olej do głębokiego smażenia
cukier puder
W garnku zagotować wodę z masłem. Gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę z solą i energicznie mieszać aby nie było grudek. Ostudzić aby masa nie była za gorąca i miksując dodawać po 1 jajku.
Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. W szerokim rondlu rozgrzać olej i wyciskać ciasto wprost do gorącego oleju. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Posypać cukrem pudrem.
Witaj :)
OdpowiedzUsuńKarnawałowa słodkość, moja córka upiecze w tym roku, może według Twojego przepisu, polecę jej :)
Dziękuję, smacznie pozdrawiam :)
Dziękuję Morgana i również gorąco Cię pozdrawiam :)
Usuń