niedziela, 1 listopada 2020

Bułeczki pizzowe z kurczakiem

 Wspaniałe, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne na spotkanie ze znajomymi lub na ciepłą kolację. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych bułek.

Bułeczki najlepiej smakują na ciepło ale na zimno też są pyszne. 




Ciasto:

3 szkl mąki pszennej

7 g drożdży instant

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

jajko

szkl ciepłego mleka

łyżka oliwy z oliwek


Nadzienie:

2 ugotowane/upieczone udka z kurczaka

mała cebulka

ząbek czosnku

1/3 papryki czerwonej

1/3 papryki żółtej

15 dag sera żółtego

sól, pieprz

oregano/przyprawa do pizzy

olej




Nadzienie: Mięso z udek, cebulę i papryki pokroić w niedużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 1/3 odłożyć do posypania bułeczek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć cebulkę i paprykę. Na koniec dodać czosnek i mięso. Doprawić do smaku. Farsz wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego dodać starty ser.

Ciasto: W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto, dodać ciepłe mleko, oliwę i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 8 części. Formować placuszki, na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepić dokładnie brzegi, formując okrągłą bułeczkę.

Bułeczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Posmarować lekko olejem, posypać startym serem i oregano. Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem lub innym ulubionym sosem.


4 komentarze:

  1. Super pomysł, dziękuję za inspirację Asiu 😀
    Serdeczności zostawiam, zdrówka życzę 🌸🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne nadzienie do bułeczek :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)