czwartek, 4 czerwca 2020

Makaron z brukselką w sosie śmietankowym

Szybkie, smaczne i pożywne danie dla zabieganych. Brukselka w tej postaci smakuje naprawdę wyśmienicie.



200 g grubego makaronu
3 ząbki czosnku
200 g brukselki mrożonej
100 g boczku parzonego w plastrach
200 ml śmietanki 30%
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki startego sera grana padano



Brukselkę ugotować, dodając do wody łyżeczkę soli i cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Boczek i czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć boczek. Dodać czosnek, po 2 minutach wlać śmietankę i dodać brukselkę. Całość doprawić do smaku i dusić ok 10 minut. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać. Gotowe danie posypać startym serem.


4 komentarze:

  1. Idealne danie dla mojego męża, fana brukselki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie, jak zawsze Asiu u Ciebie 🥘
    Serdeczności zostawiam 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
  3. Wędrówki po kuchni6 czerwca 2020 20:17

    Kocham makarony, a u Ciebie tu widzę takie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)