niedziela, 7 kwietnia 2019

Babka waniliowo-czekoladowa z gniazdkiem

Babka jest obowiązkowym wielkanocnym wypiekiem u mnie w domu. Musi być okazała i króluje wśród innych ciast. Rok temu zaskoczyłam swoich gości i udekorowałam ją czekoladowym gniazdkiem i jajeczkami. Wszystkim bardzo spodobał się pomysł z czekoladowym gniazdkiem, a najbardziej cieszyły się dzieci :)
Babka z tego przepisu jest wilgotna i długo zachowuje świeżość.



Babka:
4 jajka
1 szkl cukru 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny
2 łyżki kakao

Gniazdko:
garść makaronu ryżowego
1/3 tabl. gorzkiej czekolady
czekoladowe jajeczka

Polewa czekoladowa:
100g śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady



Babka: Jajka ubić z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Margarynę roztopić i wlewać gorącą cienkim strumieniem, cały czas ubijając masę jajeczną.  Masę podzielić na równe 2 części. Do jednej dodać kakao, dokładnie wymieszać.
Formę na babkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Wlewać na przemian ciasto jasne i ciemne.  Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 40-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Gniazdko: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Następnie wymieszać z pokruszonym makaronem aby całkiem go pokryła. Miseczkę wyłożyć folią i uformować w niej makaron. Gniazdko włożyć do lodówki do zastygnięcia.

Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzać aby była gorąca, ściągnąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na chwilę a następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Polewą polać babkę. Odstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem położyć na babce gniazdko i wypełnić je jajeczkami.


6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)