sobota, 31 marca 2018

Babeczki stracciatella z kremem i życzenia wielkanocne

Babeczki nie wymagają wielkiego nakładu pracy a wyglądają i smakują wspaniale. Nikt nie może się im oprzeć. Warto upiec takie na Wielkanoc by mile zaskoczyć gości. A tymczasem...

Kochani życzę Wam aby te święta
były radosnym czasem spędzonym w rodzinnym gronie,
aby wniosły do naszych serc spokój, ciepło i nadzieję. 
Wesołych Świąt! 

           Joanna




Ciasto:
  2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
szczypta soli
1/2 tabliczki czekolady mlecznej 
Krem:
100 g masła
100 g mascarpone
1/3- 1/2 szkl cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilka kropel zielonego barwnika
czekoladowe jajeczka
kolorowa posypka
Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki ze startą czekoladą, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić.

Krem: Składniki w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z mascarpone na puch, pod koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz barwnik. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wycisnąć na babeczkach "gniazdka". Na środku ułożyć po kilka jajeczek, posypać posypką. Schłodzić.


8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)