piątek, 9 października 2015

Drobiowa rolada z kurkami

Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów. Uwielbiam je w połączeniu z kurczakiem. Tym razem przygotowałam roladę z fileta z kurczaka z farszem z kurek. Dodałam aromatyczne zioła dzięki czemu mięso było pachnące i co tu dużo mówić, pyszne ;) Wiem, chwalę się ale roladka wyszła naprawdę wyśmienita. Przygotujcie ją i przekonajcie się sami :)

Roladę podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice.



podwójny filet z kurczaka
200g kurek
cebula
ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżka oleju
łyżka masła
3 plastry sera żółtego
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 gałązki rozmarynu



 Farsz: Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć posiekaną cebulkę. Grzyby oczyścić i pokroić (mniejsze mogą być w całości), dodać do cebulki i smażyć ok 10 minut, do wyparowania wody. Pod koniec dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Filety umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Przeciąć wzdłuż na pół, lekko rozbić, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Folię aluminiową rozłożyć na stole, na niej rozłożyć płaty mięsa tak aby zachodziły lekko na siebie i tworzyły prostokąt.
Na filetach ułożyć plastry sera żółtego, rozłożyć farsz (kilka całych kurek można zostawić do dekoracji), posypać natką. Pomagając sobie folią, zwinąć roladkę.na wierzchu położyć rozmaryn. roladę zawiniętą w folię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 1680st. Piec ok 30-40 min. Pod koniec można rozciąć folie aby mięso się zarumieniło.

6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)