wtorek, 28 stycznia 2014

Ziemniaczana zupa-krem

Uwielbiam zupy-kremy i zupę ziemniaczaną. Dzisiaj zainspirowałam się  przepisem Ewy Wachowicz i ugotowałam ziemniaczany krem :) Pozmieniałam go jednak po swojemu i tak oto powstała pyszna zupa, której smak dodatkowo podkreśla ognista mieszanka przypraw Kamisa w młynku. Wypróbujcie koniecznie. Zupa jest bardzo smaczna, a do tego rozgrzewająca, co ma duże znaczenie teraz zimą, kiedy jesteśmy skazani na niskie temperatury. Dodatkowo w zupie jest sporo czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem i wzmacnia naszą odporność.



marchew 
kawałek zielonej części pora 
korzeń pietruszki 
1/3 porcji rosołowej 
2 kostki grzybowe 
1kg ziemniaków 
4 duże ząbki czosnku 
ok 50g płatków migdałowych 
330ml śmietany 18% 
natka pietruszki 
ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis  (ew. świeżo zmielony kolorowy pieprz)
 sól


W garnku zagotować ok 1,5l wody. Dodać marchew, korzeń pietruszki, pora i porcję rosołową. Kiedy się zagotują dodać kostki grzybowe i gotować do czasu aż marchew będzie miękka. Wyjąć pora i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą. Ugotować do miękkości. Z zupy wyjąć porcję rosołową, dodać 200ml śmietany i dokładnie zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, można dolać odrobinę przegotowanej wody. Na suchej patelni uprażyć migdały. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną płatkami migdałów, natka pietruszki i ognistą przyprawą Kamis.




4 komentarze:

  1. Mmmmmmmm, bardzo apetyczna zupa, zrobię dziś dla moich pociech :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Zupka przepyszna :) dziękuję za wspaniały przepis :) Pozdrawiam Asiu :)

      Usuń
    3. Cieszę się, że Wam smakowała :))))

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)