sobota, 25 stycznia 2014

Donaty- pączki amerykańskie

My mamy swoje drożdżowe pączusie nadziewane konfiturą a za oceanem też mają pyszne pączki z dziurką :) pierwszy raz je robiłam i powiem szczerze, że nie wiem które bardziej mi smakują. Te nasze tradycyjne czy te amerykańskie polane lukrem, z kolorowymi cukiereczkami ;) Jedne i drugie są pyszne. Wypróbujcie sami i się przekonajcie, że naprawdę warto :)



2 szkl mąki
1/3 szkl cukru
1 c. waniliowy
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
125ml maślanki
2 jajka
50g roztopionego masła

olej do głębokiego smażenia
lukier i kolorowa posypka do dekoracji

Do jednej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka, maślankę i masło. Następnie przelać je do suchych składników i dokładnie połączyć. Odstawić na chwilę. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka a środki kieliszkiem.


 Olej rozgrzać w szerokim rondlu i smażyć pączki na rumiany kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić. Każdy polać lukrem i posypać kolorową posypką.




Karnawałowe smażenie

8 komentarzy:

  1. Witaj, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły na moim blogu http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/codziennik-kuchenny-nominowany-do.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko dziękuję bardzo :) to dla mnie duże wyróżnienie jak dla początkującej blogerki :)

      Usuń
  2. Witaj :)
    Kolorowe i smaczne, można oczami jeść :)
    Pozdrawiam mile Asiu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, przypominają mi się czasy panowania pewnej amerykańskiej firmy serwującej tylko pączki. Twoje są zapewne zdrowsze i wyglądają cudnie. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)