piątek, 22 listopada 2013

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Przepis na to ciasto jest u mnie domu od lat. Pamiętam, że piekła je jeszcze moja mama kiedy byłam dzieckiem. Polecam wszystkim gdyż jest idealne do popołudniowej kawki.


4 szkl mąki
3 jajka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia

1l mleka
2 budynie śmietankowe

50 dag jabłek

cukier puder do posypania

Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) posmarowaną masłem. Nakłuć widelcem.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ułożyć na cieście. Zalać gorącym budyniem. Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na budyń. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny). Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Proszę mi powiedzieć czy budynie mają być z cukrem/bez, na 0,5l mleka? Jakie jabłka słodkie czy kwaśniejsze? C.waniliowy male opakowanie? Mąka pszenna? Cukier kryształ czy robniejszy do wypieków? Łyżeczki proszku pełne czy płaskie? Formę tylko natłuścić nie obsypywać niczym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń z cukrem lub bez ale wtedy trzeba posłodzić mleko bo ciasto będzie bez smaku. Jabłka dowolne. C. wan mały. Cukier moze być kryształ. łyżeczki daję płaskie a formę lekko natłuszczam margaryną

      Usuń
  2. Wczoraj pieklam, ciasto jest bardzo smaczne, wreszcie cos nowego i prostego w wykonaniu, dziekuje za przepis i wpisuje go na liste moich ulubionych, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A Pani jakich budyni używa w cukrem czy bez? Na 0,5l mleka? I mogę prosić o dokładne proporcje w jakich ugotować ten budyń tzn ile mleka zagotować a ajaką ilość rozrobić z proszkiem budyniowym? Blaszke można obsypać bułką tartą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam budyniu na 0,5l mleka. Jeśli mam z cukrem to już nie słodzę, jeśli bez cukru to dodaję tyle ile jest napisane na opakowaniu. Proszek budyniowy mieszam z 2/3 szkl mleka, resztę gotuję.
      Blaszki do kruchego ciasta już nie trzeba posypywać mąką czy grysikiem.

      Usuń
  4. Jakiej mąki użyć? Czy spodu kruchego przed nałożeniem nie podsypujemy bułką tartą? Gdzieś slyszałam że w takich ciastach się podsypuje spód żeby nie było zakalca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma być mąka pszenna. Tego ciasta nie trzeba posypywać bułką bo jabłka nie puszczają dużo soku przy pieczeniu.

      Usuń
  5. Czy można użyć innych owoców? Malin, brzoskwiń czy gruszek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można ;) Jednak te drobne i soczyste owoce jak np. maliny ułożyłabym na budyniu.

      Usuń
    2. Super, dziękuję bardzo :) właśnie z malinami i innymi jeżynami chciałam zrobić więc tym bardziej rada się przyda :))

      Usuń
    3. Cieszę się, że pomogłam i czekam na wieści czy cisto smakowało :)

      Usuń
    4. Melduję, że ciasto wyszło przepyszne :) na pewno jeszcze nie raz zrobimy wariacje na jego temat. Nie mogliśmy się powstrzymać i zjedliśmy jeszcze lekko ciepłe, mimo wszystko bardzo smaczne :)

      Usuń
    5. Bardzo miło mi to słyszeć :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Podane wymiary blaszki są mierzone na górze czy na spodzie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień dobry jeszcze raz, zastanawiam się czy spód upiekłby sie gdyby wylać na niego masę sernikowa? ;> wtedy już bez "kruszonki" na górze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pola na pewno Ci się upiecze to ciasto z sernikiem. Powodzenia :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)