Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem chrupiących orzechów oraz delikatnych i soczystych gruszek.
Przepis na to ciasto, z małymi zmianami, pochodzi z bloga Cake Time.
2 szkl mąki
1/2 szkl kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szkl cukru
szczypta soli
2 jajka
1/2 szkl oleju
1/2 szkl jogurtu naturalnego
1/2 szkl gorącej kawy rozpuszczalnej
szkl orzechów włoskich
2-3 gruszki
Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć jajka, jogurt i olej. Do masy wsypywać stopniowo suche składniki i miksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając wlewać gorąca kawę. Ciasto wymieszać z orzechami.
gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
Foremkę (9x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i powtykać gruszki. Piec ok 45-50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Wygląda pysznie ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńhmm soda i proszek do pieczenia to sie przeczy - proszek do pieczenia jest sodą z kwasem :) nie musisz tak mieszać, jesli dajesz sode to dodaj dodatkowo czegos kwasnego a jesli dajesz proszek to nie trzeba zakwaszać
OdpowiedzUsuńHmm... pierwszy raz o tym słyszę... nigdy się nad tym nie zastanawiałam ale często korzystam z przepisów jeszcze mojej mamy, gdzie dodaje się sodę i proszek ;)
Usuńja kiedyś gdzieś czytałam że tam gdzie jest sporo owoców to należy właśnie pomimo proszku dodać jeszcze sody
UsuńUczymy się całe życie :))
UsuńPiękne, wręcz czekoladowe :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko :)
UsuńWygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie się prezentuje! Rewelacyjny przepis:)
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
UsuńGruszki i kakao świetnie się komponują :) Lubie takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńfajne ciasto; widać że wilgotne a takie własnie lubię
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńgruszki i kakao to zawsze dobry duet :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne, wygląda na takie wilgotne :) Jesień jest piękna, są jabłka, gruszki i jakoś bardziej chce się piec takie ucierance z owocami :).
OdpowiedzUsuń