Owoce pigwy zawierają sporą ilość witaminy C i dlatego warto przygotować z niej zapas słoiczków na zimę. Dodana do herbaty nada jej przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Jest idealna w porze jesienno-zimowej i pita regularnie, skutecznie wzmocni naszą odporność.
1 kg pigwy
1/2 kg cukru
Pigwę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać z cukrem i odstawić na godzinę. Przełożyć do małych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Bardzo łatwy przepis, a zimą jak znalazł do herbatki ❤
OdpowiedzUsuńZgadza się, robi się szybko i jeszcze przyjemniej pije się później taka herbatkę :)
UsuńCzy można zamiast cukru użyć miodu?
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że nigdy nie robiłam przetworów z miodem i nie wiem czy wytrzymają tak długo jak te z cukrem...
UsuńAleż doskonale musi smakować taka herbatka :)
OdpowiedzUsuńMonika zapewniem, że taka herbatka jest pyszna :) Pigwa jeszcze jest dostępna więc możesz zrobić jeszcze na zimę ;)
UsuńJa z pigwy a raczej pigwowce robię nalewkę 😉
OdpowiedzUsuńNa taką herbatkę to ja się do Ciebie wpraszam :)
OdpowiedzUsuńJaki prościutki przepis, super :-)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym spróbowała, bo pigwy nie jadłam
OdpowiedzUsuńJa nie gotuję pigwowca na zimę Przetrzymuje się doskonale
OdpowiedzUsuń