wtorek, 30 października 2018

Chlebek dyniowy z makiem

Chlebek ma przepiękny żółty kolor. Jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Smakuje ze słodkimi i pikantnymi dodatkami.




2,5 szkl mąki pszennej
łyżeczka soli
  łyżka cukru
op. drożdży instant (7g)
1/2 szkl ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła
łyżka maku do posypania



Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać makiem.
Chlebek piec ok 30 minut do zarumienienia.

14 komentarzy:

  1. dyniowe wypieki mają taki cudny kolor :) zresztą nie tylko wypieki, ostatnio robiłam kopytka z dodatkiem dyni i też były takie słoneczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Ale genialnie wygląda! Ten kolor wprost zachęca do jedzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności...Smacznego...!!! Gratuluję...!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się genialnie kochana :) Apetytu mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy chlebek nie ma sobie równych:)
    Pyszny, a chce mi się prosić o kromeczkę, choć jestem już po śniadanku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upieklam chlebek. Ładnie wyrósł. Piekłam godz w 180 st. W przepisie nie ma podanej temp, pewnie powinnam piec w wyższej. Niestety w ogóle nie jest słony. To raczej bułka, niż chleb. W tej formie doskonały dla dzieci, albo do posmarowania dżemem. Następnym razem dam więcej soli i może wtedy nada się na kanapkę z wędliną, bo tego właśnie oczekiwałam po tym przepisie. Oczywiście polecam bo jest latwych do zrobienia i ładnie się wypieka. Ja na pewno będę jeszcze próbować z większą ilością soli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię ;) jeśli chodzi o ilość przypraw w każdym przepisie to kwestia indywidualna. Rzeczywiście nie napisałam w jakiej temperaturze piec, 180-190 st jest ok. Bardzo się cieszę że chlebek się udał i smakował mimo wszystko 😉
      Pozdrawiam 😊

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)