Chlebek ma przepiękny żółty kolor. Jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Smakuje ze słodkimi i pikantnymi dodatkami.
2,5 szkl mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżka cukru
op. drożdży instant (7g)
1 szkl puree z dyni hokkaido
1/2 szkl ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła
łyżka maku do posypania
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać makiem.
Chlebek piec ok 30 minut do zarumienienia.
Bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńdyniowe wypieki mają taki cudny kolor :) zresztą nie tylko wypieki, ostatnio robiłam kopytka z dodatkiem dyni i też były takie słoneczne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie za ten cudny kolor uwielbiam dynię :)
UsuńWow! Ale genialnie wygląda! Ten kolor wprost zachęca do jedzenia!
OdpowiedzUsuńPyszności...Smacznego...!!! Gratuluję...!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrezentuje się genialnie kochana :) Apetytu mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
Usuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki Iza :)
UsuńDomowy chlebek nie ma sobie równych:)
OdpowiedzUsuńPyszny, a chce mi się prosić o kromeczkę, choć jestem już po śniadanku:)
Upieklam chlebek. Ładnie wyrósł. Piekłam godz w 180 st. W przepisie nie ma podanej temp, pewnie powinnam piec w wyższej. Niestety w ogóle nie jest słony. To raczej bułka, niż chleb. W tej formie doskonały dla dzieci, albo do posmarowania dżemem. Następnym razem dam więcej soli i może wtedy nada się na kanapkę z wędliną, bo tego właśnie oczekiwałam po tym przepisie. Oczywiście polecam bo jest latwych do zrobienia i ładnie się wypieka. Ja na pewno będę jeszcze próbować z większą ilością soli.
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię ;) jeśli chodzi o ilość przypraw w każdym przepisie to kwestia indywidualna. Rzeczywiście nie napisałam w jakiej temperaturze piec, 180-190 st jest ok. Bardzo się cieszę że chlebek się udał i smakował mimo wszystko 😉
UsuńPozdrawiam 😊