czwartek, 6 lipca 2017

Wytrawne muffinki owsiane z salami, fetą i kukurydzą

Na wypad za miasto proponuję zabrać ze sobą coś nie tylko smacznego ale również zdrowego i sycącego. Do tego doskonale nadają się te muffinki. Są świetną przekąską na piknik. 
Zmieszczą się do piknikowego koszyka czy plecaka. Chętnie sięgną po nie zarówno starsi jak i młodsi.
Muffinki zrobicie bardzo szybko, bez użycia miksera.  Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.
Muffinki z margaryną Optima Omega 3 to optymalny wybór na piknik!




Muffinki owsiane:
1 i 1/3 szkl mąki pszennej
2/3 szkl płatków owsianych błyskawicznych
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do pizzy
sól do smaku
100 g margaryny Optima Omega 3
2 jajka
1 szkl mleka

Dodatkowo:
100 g kiełbasy salami
1/3 kostki fety
3 łyżki kukurydzy konserwowej
łyżka posiekanej natki pietruszki



Salami i fetę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić, ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Wszystkie razem szybko wymieszać. Do ciasta dodać salami, natkę i kukurydzę. Silikonowe lub papierowe foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę wcisnąć 1-2 kostki fety.
Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach.



8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)