Doskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego.
Ciasto drożdżowe:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
płaska łyżeczka cukru i soli
jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szkl ciepłego mleka
Nadzienie:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g startego żółtego sera
6 plastrów szynki
3 pomidorki suszone
oregano
Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować koncentratem i ułożyć plasterki szynki oraz pokrojone w paseczki pomidory. Posypać oregano i startym serem, zwinąć rulon.
Ciasto pociąć na ok 2 cm plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Twoje mini pizzerki prezentują się bardzo smakowicie :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo pysznie -:)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńApetycznie wyglądają :) Zjadłabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńObłędne! Dotychczas robiłam podobne w cieście francuskim, muszę spróbować tej propozycji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwitaj Asiu jadłam coś takiego już ale na francuskim cieście mam na blogu krążki z ciasta francuskiego ale ten przepis jest bardzo ciekawy pzdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam Asiu, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :D
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam na sam widok takiej pyszności :)
OdpowiedzUsuńobserwuję i pozdrawiam
Ile drożdży świeżych ma być (podane są drożdże suche)
OdpowiedzUsuń7g suchych drożdży = 25g świeżych
Usuń