niedziela, 30 lipca 2017

Serniczek na zimno Oliwki

Tym razem proponuję Wam pyszny i dziecinnie prosty serniczek na zimno mojej córki Oliwki. 
Jak to miło jest popatrzeć jak dziecko przygotowuje coś w kuchni samodzielnie. No może prawie samodzielnie bo z niewielkimi moimi podpowiedziami :)
Sernik jest pysznym i orzeźwiającym deserem w upalne dni.
Potrzebnych nam będzie do niego tylko kilka składników. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Jedyną trudnością okazuje się być cierpliwe czekanie na zastygnięcie galaretek ;)




Spód:
120 g herbatników
70 g masła

Sernik:
700 ml twarożku naturalnego kremowego
4 galaretki wiśniowe

maliny i mięta do dekoracji




Dwie galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, pozostałe dwie w 500 ml. Odstawić do czasu aż zaczną tężeć.
Herbatniki rozdrobnić "na piasek". Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Spód tortownicy (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać herbatniki, uklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Do miski przełożyć serek, dodać galaretki rozpuszczone w 500 ml wody, zmiksować lub wymieszać rózgą. Tężejącą masę wylać na spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Na serniczek wylać pozostałą tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Gotowy sernik udekorować malinami i miętą.

Maliny można również ułożyć na serniku i zalać galaretką.


10 komentarzy:

  1. Serniki uwielbiam :) Wszystkie! Ten wygląda bajecznie Joasiu i bardzo chętnie zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny serniczek, nie można oczu oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. po takiej zdolnej mamie, córeczka odziedziczyła talent ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo w imieniu Oliwki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)