niedziela, 23 lipca 2017

Ciasto arbuzowe z galaretką

Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Dzięki galaretce i arbuzowi jest również orzeźwiające.
Jednym słowem doskonały deser do letniej kawy.




Biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl cukru
2/3 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru

1/2 dużego arbuza
2 galaretki truskawkowe





Biszkopt:  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Na dno kwadratowej formy (21x21cmcm) wyłożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć.
Z arbuza wydrążyć okrągłą łyżką kuleczki (w razie konieczności usunąć pestki). Arbuzowe kuleczki odsączyć na sicie.

Krem:  W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo!

Biszkopt posmarować kremem, ułożyć kuleczki z arbuza, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do stężenia na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).




16 komentarzy:

  1. Ciasto na prawdę orzeźwiające 😊Z początku myślałam, że to są truskawki. Świetny pomysł ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne ciasto :) Lubię takie i częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też myślałam że to truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, z arbuzem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiednie ciasto na lato :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie, dziś wypróbuję��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję, że Tobie też posmakuje :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)