Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Dzięki galaretce i arbuzowi jest również orzeźwiające.
Jednym słowem doskonały deser do letniej kawy.
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl cukru
2/3 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
1/2 dużego arbuza
2 galaretki truskawkowe
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Na dno kwadratowej formy (21x21cmcm) wyłożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć.
Z arbuza wydrążyć okrągłą łyżką kuleczki (w razie konieczności usunąć pestki). Arbuzowe kuleczki odsączyć na sicie.
Krem: W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo!
Biszkopt posmarować kremem, ułożyć kuleczki z arbuza, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do stężenia na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Ciasto na prawdę orzeźwiające 😊Z początku myślałam, że to są truskawki. Świetny pomysł ❤
OdpowiedzUsuńRzeczywiście trochę przypominają truskawki ;)
UsuńBardzo apetyczne ciasto :) Lubię takie i częstuję się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńJa też myślałam że to truskawki :)
OdpowiedzUsuńA jednak nie ;)
UsuńCudownie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsuper ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńrewelacja, z arbuzem jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga i polecam :)
UsuńOdpowiednie ciasto na lato :) Super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, też tak uważam;)
UsuńWygląda apetycznie, dziś wypróbuję��
OdpowiedzUsuńDziękuję, mam nadzieję, że Tobie też posmakuje :)
Usuń