Tort upiekłam na urodziny mojej Mamy. Jest dosyć słodki ale naprawdę pyszny. Każdy zachwycał się jego smakiem. Masy do przełożenia są bardzo łatwe do przygotowania i myślę, że każdy sobie z nim poradzi bez problemu :)
Biszkopt:
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
Masa:
500 g mascarpone
660 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
10 cukierków michałków
5 łyżek kakao
5 łyżek wiórków kokosowych
Poncz:
1 szkl gorącej wody
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
Dekoracja:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
łyżka oleju
wafelki, bezy itp.
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 krążki.
Masa: Zimną śmietankę i mascarpone utrzeć na gładką, gęstą masę, pod koniec dodając cukier puder.
1/3 masy odłożyć i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Pozostałą masę zmiksować z kakao i bardzo drobno posiekanymi michałkami.
Poncz: W szklance gorącej wody rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny i ostudzić.
Krążki biszkoptu naponczować. Pierwszy posmarować połową masy michałkowej, drugi masą kokosową. Położyć ostatni krążek, który cienko posmarować masą michałkową (część zostawić na dekoracyjne rozety). Górę i boki tortu wyrównać, udekorować rozetami z masy, rozpuszczoną z olejem czekoladą i dowolnymi czekoladkami, bezami itp.
o kurcze ale cudeńko
OdpowiedzUsuńDzięki Iza 😊
UsuńCzysta rewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia ☺
UsuńKolejny przepiękny :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :)
UsuńKochana
OdpowiedzUsuńPyszność na uroczystość rodzinną lub święta 🍰☕
Serdecznie pozdrawiam, zdrówka i uśmiechu życząc💖🌷😊
Pozdrawiam Morgano :)
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńWspaniały torcik! Jestem pewna, że tak też smakuje. :)
OdpowiedzUsuńTaki tort musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńTort jest przepyszny.Bardzo często robię.Nie jest pracochłonny
OdpowiedzUsuń