piątek, 21 lipca 2017

Pudding chia z karmelizowanymi morelami

Wróciłam z urlopu i od razu częstuję Was pysznym deserkiem :)
Deserek można zrobić w słoiczku i zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Polecam, jest pyszny! 
I nie tylko dla miłośników chia ;)




400 ml jogurtu greckiego
3-4 łyżki nasion chia
2 łyżki miodu
7 moreli
łyżka masła
spora szczypta cynamonu 
bita śmietana i mięta do dekoracji


Jogurt wymieszać z łyżką miodu i nasionami chia. Przelać do 2 słoiczków i wstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień przygotować morele. Umyć osuszyć i przekroić na ćwiartki. W garnuszku rozpuścić masło, dodać morele, miód, cynamon i dusić chwilę aż zmiękną. Przestudzić, wyłożyć na jogurt. Deser udekorować bitą śmietaną i miętą. Polać syropem ze smażenia moreli.


8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)