Mam jeszcze trochę zamrożonych jagód więc chciałam je jak najszybciej wykorzystać bo sezon na te pyszne owoce już się zaczyna. Trzeba więc wymienić zapasy ;)
Do serniczka możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych jagód (bez rozmrażania).
Podczas pieczenia po mieszkaniu rozchodził się cudowny waniliowo-jagodowy zapach. Rodzina z trudem powstrzymywała się aby nie zabrać się za pałaszowanie zaraz po upieczeniu. Sernik przecież musi ostygnąć i schłodzić się w lodówce aby był naprawdę dobry :)
Serniczek ma delikatną i kremową konsystencję, wprost rozpływa się w ustach!
Podczas pieczenia po mieszkaniu rozchodził się cudowny waniliowo-jagodowy zapach. Rodzina z trudem powstrzymywała się aby nie zabrać się za pałaszowanie zaraz po upieczeniu. Sernik przecież musi ostygnąć i schłodzić się w lodówce aby był naprawdę dobry :)
Serniczek ma delikatną i kremową konsystencję, wprost rozpływa się w ustach!
Do wypieku użyłam cukru Królewskiego, od dawna dodaję go do słodzenia deserów czy to w postaci kryształu czy pudru.
Cukier w przyzwoitych ilościach, dodany do posłodzenia domowego ciasta czy deseru jest nieszkodliwy. Wręcz nawet potrzebny aby dostarczyć nam energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania.
W przeciwieństwie do sklepowych batoników, w małym kawałku domowego ciasta cukru jest naprawdę niewiele.
W przeciwieństwie do sklepowych batoników, w małym kawałku domowego ciasta cukru jest naprawdę niewiele.
Spód:
225 g ciasteczek owsianych lub herbatników
100 g rozpuszczonego masła
Sernik:
(składniki w temp. pokojowej)
1 kg serka z wiadereczka
1 szkl cukru kryształu Królewskiego
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
1-1,5 szkl jagód
Spód: Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wyrównać i przyklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Sernik: W misie utrzeć wszystkie składniki na sernik, tylko do połączenia. Wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Sernik równomiernie posypać jagodami i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok 35-40 minut (do ścięcia wierzchu). Studzić pół godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.
przepyszny serniczek! a ja własnie wczoraj widziałam jagody
OdpowiedzUsuńIza dziękuję :)
UsuńOj Asiu...Tym sernikiem to mnie rozłożyłaś, a sam jego widok skradł moje serce :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńCudownie wygląda ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńPycha :) Uwielbiam serniki z owocami :D
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńSernika z jagodami jeszcze nigdy nie jadłam :) Kusi!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam, jest pyszny :)
UsuńAsiu kusisz tym sernikiemm bardzo cudo
OdpowiedzUsuńDziekuję Teresko :)
UsuńZ chęcią spróbowała bym kawałeczek -:) Talerzyk cudowny i pasuje jak ulał :)
OdpowiedzUsuńMniam.alez obłędne
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńWszystkim wychodzi?:)
OdpowiedzUsuń