wtorek, 7 lutego 2017

Rolada z szynki z serem

Pyszna, delikatna i krucha rolada świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.





1 kg mięsa z szynki
150 g parzonego bekonu w plastrach
4 plastry żółtego sera
sól
pieprz świeżo zmielony
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka przyprawy gyros
2 łyżeczki musztardy
łyżeczka tymianku
3 ziarenka ziela ang.
3 liście laurowe
kilka ząbków czosnku
3 łyżki oleju




Mięso (najlepiej wybrać kawałek zwarty i równej grubości) umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Położyć płasko na desce i przekroić na pół ale nie do końca. Następnie z każdej strony od środka naciąć aby powstał duży i cienki płat mięsa. Uważać przy tym aby nie rozciąć mięsa. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować z jednej strony musztardą.
Na musztardę ułożyć plastry bekonu a następnie sera. Zwinąć roladę i dokładnie związać nicią aby nadać jej ładny kształt i aby nie rozpadła się podczas pieczenia. Roladę natrzeć gyrosem, papryką i tymiankiem wymieszanymi z olejem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na noc.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wsypać ziele ang, liście laurowe i ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni. Piec jeszcze ok 75 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać przed porcjowaniem 10 minut.

8 komentarzy:

  1. w sam raz na jakieś specjalne okazje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię wszelkiego rodzaju roladki

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezwykle apetyczne. Jak już nie da się zjeść z fotki - to chociaż można oczy nacieszyć :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)