Pyszna, delikatna i krucha rolada świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
1 kg mięsa z szynki
150 g parzonego bekonu w plastrach
4 plastry żółtego sera
sól
pieprz świeżo zmielony
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka przyprawy gyros
2 łyżeczki musztardy
łyżeczka tymianku
3 ziarenka ziela ang.
3 liście laurowe
kilka ząbków czosnku
3 łyżki oleju
150 g parzonego bekonu w plastrach
4 plastry żółtego sera
sól
pieprz świeżo zmielony
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka przyprawy gyros
2 łyżeczki musztardy
łyżeczka tymianku
3 ziarenka ziela ang.
3 liście laurowe
kilka ząbków czosnku
3 łyżki oleju
Mięso (najlepiej wybrać kawałek zwarty i równej grubości) umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Położyć płasko na desce i przekroić na pół ale nie do końca. Następnie z każdej strony od środka naciąć aby powstał duży i cienki płat mięsa. Uważać przy tym aby nie rozciąć mięsa. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować z jednej strony musztardą.
Na musztardę ułożyć plastry bekonu a następnie sera. Zwinąć roladę i dokładnie związać nicią aby nadać jej ładny kształt i aby nie rozpadła się podczas pieczenia. Roladę natrzeć gyrosem, papryką i tymiankiem wymieszanymi z olejem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na noc.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wsypać ziele ang, liście laurowe i ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni. Piec jeszcze ok 75 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać przed porcjowaniem 10 minut.
w sam raz na jakieś specjalne okazje :)
OdpowiedzUsuńNa każdą okazję będzie świetna ;)
Usuńbardzo lubię wszelkiego rodzaju roladki
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNiezwykle apetyczne. Jak już nie da się zjeść z fotki - to chociaż można oczy nacieszyć :)
OdpowiedzUsuńAle smaczny kawał mięcha!
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj bedzie
OdpowiedzUsuń