Niebawem Tłusty Czwartek, dlatego też chciałabym podać Wam kolejny wyjątkowy przepis na tę okazję :)
Tym razem wybór padł na pączki dyniowe. Jesienią robię sobie spore zapasy puree z dyni aby móc później wykorzystać ją do różnych potraw. Dzięki niej nabierają one wspaniałego żółtego koloru.
Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar. Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków. Nie tylko do pączków ale również do ciast kruchych, drożdżowych, rogalików i wielu, wielu innych. Warto mieć pudełeczko w lodówce aby dodać ją choćby do śniadaniowych tostów.
Pączki:
600 g mąki pszennej
op. drożdży instant (7g)
4 łyżki domowego cukru z wanilią
szczypta soli
3/4 szkl ciepłego mleka
2 jajka
1 szkl puree z dyni
1/2 szkl oleju
1 kieliszek rumu lub innego alkoholu
op. marmolady wieloowocowej Jamar
Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
3-4 łyżki wody
kilka kropel aromatu rumowego lub innego
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać do większej miski. dodać cukier, drożdże i sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej, jajka i puree z dyni. wszystko dokładnie wyrobić aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było trochę za luźne można dosypać odrobinę mąki. Trzeba jednak uważać aby nie było zbyt twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz zagnieść. Podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wykroić kółka. Pączki układać na desce natłuszczonej olejem. Przykryć i odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.
W szerokim rondlu rozgrzać olej do temp. ok 170 stopni. Smażyć pączki po ok 3 minuty z każdej strony, wrzucając je najpierw spodnią stroną do góry. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką.
Lukier: Wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Polać pączki.
świetny mają kolorek
OdpowiedzUsuńZa to właśnie lubię dynię ;)
UsuńAleż one mają piękny kolor! Niby nic, a efekt nie do opisania. Cudaśne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńajajaj, jak tu człowiek na diecie wytrzyma, jak kusisz słodkościami ;) piękne zdjęcia i pączki na pewno pyszne <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAlez pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńcudny, słoneczny kolor mają te pączusie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńAsiu jakie cudowne, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń