niedziela, 5 lutego 2017

Pączki hiszpańskie

Niektórym znane są jako pączki wiedeńskie lub gniazdka. Są bardzo delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom zrobicie je dosyć szybko. Polecam :)




 Ciasto parzone:
1 szkl mleka
100 g masła
szczypta soli
1 1/4 szkl mąki pszennej
4-5 jaj

tłuszcz do smażenia

Lukier:
150g cukru pudru
2-3 łyżki wody
kilka kropel aromatu rumowego




Ciasto parzone: Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać drewniana łyżką do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić. Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie mieszać. Przy dwóch pierwszych mieszałam łyżką, później mikserem. Ciasto ma mieć taka konsystencję aby nie było za rzadkie ale dało się wycisnąć z worka cukierniczego. Mnie wystarczyły 4 jajka.Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm. Szprycą z końcówką duża gwiazdka wyciskamy na nie kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Gniazdka kładziemy papierem do góry, po ok 1 minucie łatwo go zdjąć. Gdy paczek będzie mocno zezłocony, obracamy go na drugą stronę. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Lukier: wszystkie składniki ucieramy i polewamy gniazdka.

Z tego przepisu wychodzi ok 20 pączków.

13 komentarzy:

  1. Ale Cudowne Ci wyszły, pozdrawiam Asia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je!!! ale mi apetytu zrobiłaś chyba w tygodniu też się za nie zabiorę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną też chodziły od jakiegoś czasu aż uległam :D

      Usuń
  3. w tym roku jeszcze nie robiłam ;( wyglądają przepysznie ;) ale ochoty mi narobiłaś na nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Joasiu- Twoje słodkie pączusie są pyszne i delikatne- piękne z wyglądu:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjnie się te Twoje gniazdka prezentują, ja jeszcze w tym roku nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile tych pączków wychodzi z tego przepisu????

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam wczoraj wyszly super . Naprawde pyszne I bardzo proste . Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci posmakowały te paczki :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)