Ostatnio dostałam od Cenos przesyłkę kilku różnych rodzajów fasoli. Z fasoli Piękny Jaś postanowiłam zrobić kotleciki. Kiedyś gdzieś widziałam już podobne z dodatkiem kapusty kiszonej i powiem Wam, że to jest świetne połączenie. Kotlety dzięki temu nie są mdłe i nabierają fajnego smaczku. Polecam z całego serca nie tylko wegetarianom ale wszystkim wielbicielom roślin strączkowych :) Takie kotleciki w połączeniu z ulubioną surówką będą doskonałą propozycją na postny obiad.
Na ok 8-9 kotlecików:
200 g suchej fasoli Piękny Jaś Cenos
200 g kapusty kiszonej
jajko
ok 2 łyżki mąki pszennej
sól
świeżo zmielony pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Fasolę przepłukać i moczyć w wodzie całą noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości, ostudzić, zmiksować na gładki mus. Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać. Fasolę, kapustę, jajko i mąkę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
rewelacyjny pomysł z tymi kotlecikami, ciekawa jestem ich smaku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam je z całego serca bo sa pyszne :)
UsuńInteresujący pomysł!
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
UsuńRobiłam różne kotleciki ale fasolowych jeszcze nie,faktycznie bałam się, że będą mdłe.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł
Dziękuję i polecam, naprawdę warto je wypróbować :)
UsuńAsia chyba i ja ich spróbuję, bo M. akurat i groch i kapustę kiszoną uwielbia :)
OdpowiedzUsuńAsiu myślę, że mu posmakuja takie kotleciki ;)
UsuńUwielbiam wszystko co z fasolą - a wege kotlety, to genialny pomysł na zdrowy obiad i dodatkową porcję warzyw!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że ci się podobają :)
UsuńBardzo fajna propozycja dania. Ciekawa jestem smaku. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAsiu super propozycja jeszcze nie słyszałam o takich kotlecikach
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ja dopiero niedawno widziałam podobne i w końcu postanowiłam zrobić i nie żałuję :)
Usuń