Są to moje pierwsze sajgonki (nie licząc tych wiosennych ze świeżych warzyw) i nie wyglądają co prawda idealnie ale w smaku nadrabiają wszystko ;)
Do ich przygotowania użyłam gotowej mieszanki Hortex, dodałam tylko smażonego kurczaka, sezam i słodki sos chili. Dzięki gotowym mieszankom mrożonych warzyw można bardzo szybko przygotować smaczny i wartościowy posiłek.
A sajgonki wyszły przepyszne :)
op. papieru ryżowego
Farsz:
filet z kurczaka
op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex
łyżka przyprawy do dań chińskich
łyżka sosu sojowego
łyżka słodkiego sosu chili
sól, pieprz
łyżka oleju
dymka
olej do głębokiego smażenia
sól, pieprz
łyżka oleju
dymka
olej do głębokiego smażenia
Fileta umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać warzywa, sos sojowy i przyprawę chińską. Dusić ok 10 minut aż warzywa zmiękną. Ostudzić, dodać posiekaną dymkę, sezam i sos chili.
Papier ryżowy namoczyć na chwilę w ciepłej wodzie położyć na desce i nałożyć sporą łyżkę farszu. Zwinąć jak krokieta i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Podawać posypane dymką i sezamem. Doskonale smakuje z słodkim sosem chili.
Mniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAsieńko chętnie się poczęstuję, bo Twoje sajgonki wyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Zapraszam :)
UsuńMoje ulubione sajgonki 😄
OdpowiedzUsuńMuszę to spróbować. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Polecam :)
UsuńWyglądają apetycznie:-) ja juz od jakiegoś czasu się zbieram by zrobić sajgonki ale ciągle mi do nich nie po drodze:-)
OdpowiedzUsuńTeż tak miałam aż się zmobilizowałam ;)))
Usuń