sobota, 18 lutego 2017

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Są to moje pierwsze sajgonki (nie licząc tych wiosennych ze świeżych warzyw) i nie wyglądają co prawda idealnie ale w smaku nadrabiają wszystko ;)
Do ich przygotowania użyłam gotowej mieszanki Hortex, dodałam tylko smażonego kurczaka, sezam i słodki sos chili. Dzięki gotowym mieszankom mrożonych warzyw można bardzo szybko przygotować smaczny i wartościowy posiłek. 
A sajgonki wyszły przepyszne :)



op. papieru ryżowego

Farsz:
filet z kurczaka
op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex
łyżka przyprawy do dań chińskich
łyżka sosu sojowego
łyżka słodkiego sosu chili
sól, pieprz
łyżka oleju
dymka

olej do głębokiego smażenia



Fileta umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać warzywa, sos sojowy i przyprawę chińską. Dusić ok 10 minut aż warzywa zmiękną. Ostudzić, dodać posiekaną dymkę, sezam i sos chili.

Papier ryżowy namoczyć na chwilę w ciepłej wodzie położyć na desce i nałożyć sporą łyżkę farszu. Zwinąć jak krokieta i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Podawać posypane dymką i sezamem. Doskonale smakuje z słodkim sosem chili.


10 komentarzy:

  1. Asieńko chętnie się poczęstuję, bo Twoje sajgonki wyglądają apetycznie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę to spróbować. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie:-) ja juz od jakiegoś czasu się zbieram by zrobić sajgonki ale ciągle mi do nich nie po drodze:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak miałam aż się zmobilizowałam ;)))

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)