Pulchne i chrupiące placuszki, które zrobicie dosłownie w kilka chwil. Świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców. Doskonałe jako drugie danie obiadowe na słodko lub podwieczorek.
400 g kefiru
1 szkl mleka
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
łyżeczka sody
kilka kropel ekstraktu z wanilii
600 g mąki pszennej
olej do smażenia
Kefir, mleko, cukier, sól, sodę i ekstrakt waniliowy wymieszać w większej misce. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Mamy otrzymać ciasto o konsystencji luźnego ciasta drożdżowego. Na patelni rozgrzać olej (ok 3mm), nakładać ciasto i dwiema łyżkami formować okrągły placuszek o grubości ok 1 cm. Smażyć na średnim ogniu po ok 2 minuty z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placuszki podawać z owocami, posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.
Przecudnie wyglądają, prawie jak racuszki ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńtakiego placuszka z chęcia bym zjadła
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńMniamuśne te placuszki. Tylko dodatki zmieniać. Teraz truskawki, potem maliny a poza sezonem dżemiki.
OdpowiedzUsuńSuper!
😊
UsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńUwielbiam takie placki. Są przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo je lubimy 😊
UsuńBardzo dobre,szybkie nie trzeba czekać.Będą często u nas robione.:)
OdpowiedzUsuńPlacuszki na sodzie na swojskim mleku zsiadłym, czy maślance z owocami piekło się wiele w domu Babuni Ireny:)
OdpowiedzUsuńJa najczęściej piekę racuszki drożdżowe:)
Smacznie u Ciebie Asieńko, jak zawsze:)
Można zastąpić kefir jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuńMożna
UsuńPyszności
OdpowiedzUsuń