sobota, 25 lipca 2015

Kalafiorowa zupa krem

Zupa przygotowana z niewielu składników, można by rzec, że zupełnie zwykła. Sekretem jest tylko odpowiednie podanie jej aby nabrała eleganckiego wyglądu i wyrazistego smaku. Polecam ją nie tylko na co dzień ale również na większe przyjęcia.


Zupę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice.



1kalafior
4-5 młodychziemniaków
1 duża marchewka 
1 pietruszka 
kawałek pora 
1 udko 
cebula 
sól
pieprz biały
ognista mieszanka przypraw 
2-3 łyżki śmietany
koperek



W garnku zagotować ok 2 l wody. Dodać udko, obraną marchewkę i pietruszkę, pora i cebulę. Gotować ok 30-40 minut. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Z zupy wyjąć cebulę, marchewkę i pora, dodać ziemniaki i kalafiora. Gotować jeszcze ok 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć mięso. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Całość dokładnie zmiksować na gładki krem. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zupę podawać posypaną marchewką, koperkiem i ognistą mieszanką przypraw.
Można również podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)