czwartek, 2 lipca 2015

Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą to moje smaki z dzieciństwa. Do tej pory je uwielbiam. Od małego wolałam pierogi z pikantnym farszem. Pamiętam jak stałyśmy z mamą w kuchni i lepiłyśmy razem całą masę tych pierogów. Zajadaliśmy się nimi na obiad a potem, odsmażaliśmy je na kolację. Teraz jest podobnie ;) Podane z czerwonym barszczykiem będą pyszną propozycją obiadową.

Pierogi podałam na głębokim talerzu Porcelana Bogucice "Antonio", barszczyk w kubku "Filona".



Ciasto:
1 kg mąki
2 łyżki oleju
jajko
szczypta soli
ok 1 szkl gorącej wody

Farsz:
1 główka młodej kapusty
20 dag kiełbasy wiejskiej
3 łyżki oleju
cebulka + szczypior
sól, pieprz



Farsz: najlepiej przygotować go dzień wcześniej. W dużym garnku ugotować drobno poszatkowaną kapustę do miękkości, odcedzić. Na oliwie przesmażyć pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i cebulkę. Na koniec dodać pokrojony szczypior i całość połączyć z kapustą. Farsz przyprawić i smażyć jeszcze ok 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty lub wyciąć szklanką kółka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować ok 3 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Podawać polane stopioną słoninką lub zeszkloną cebulką.



9 komentarzy:

  1. no takich pierożków,to jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, nominowałam Cię u siebie na blogu do Libster Blog Award. Zapraszam serdecznie do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię na bank :) ależ mi kochana smaka zrobilas :) Julita

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierogi zawsze. To jedno z moich najbardziej ulubionych tradycyjnych dań polskiej kuchni. Twoje prezentują się wyśmienicie.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)