Pierogi podałam na głębokim talerzu Porcelana Bogucice "Antonio", barszczyk w kubku "Filona".
Ciasto:
1 kg mąki
2 łyżki oleju
jajko
szczypta soli
ok 1 szkl gorącej wody
Farsz:
1 główka młodej kapusty
20 dag kiełbasy wiejskiej
3 łyżki oleju
1 kg mąki
2 łyżki oleju
jajko
szczypta soli
ok 1 szkl gorącej wody
Farsz:
1 główka młodej kapusty
20 dag kiełbasy wiejskiej
3 łyżki oleju
cebulka + szczypior
sól, pieprz
sól, pieprz
Farsz: najlepiej przygotować go dzień wcześniej. W dużym garnku ugotować drobno poszatkowaną kapustę do miękkości, odcedzić. Na oliwie przesmażyć pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i cebulkę. Na koniec dodać pokrojony szczypior i całość połączyć z kapustą. Farsz przyprawić i smażyć jeszcze ok 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty lub wyciąć szklanką kółka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować ok 3 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Podawać polane stopioną słoninką lub zeszkloną cebulką.
no takich pierożków,to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPora to zmienić ;)))
UsuńUwielbiam takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńMy też :)
UsuńHej, nominowałam Cię u siebie na blogu do Libster Blog Award. Zapraszam serdecznie do zabawy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZrobię na bank :) ależ mi kochana smaka zrobilas :) Julita
OdpowiedzUsuńI o to chodzi ;) pozdrawiam :)))
Usuń