Ciasto pięknie prezentuje się na talerzach ze złotej kolekcji od Porcelany Bogucice.
Duży talerz "Agawa Gold"
Filiżanka "Diament Gold"
Ciasto:
4 szkl mąki
4 żółtka
4 żółtka
ew. łyżka śmietany
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
0,8l mleka
2 budynie śmietankowe
2 budynie śmietankowe
Pianka:
4 białka
3 łyżki cukru
kisiel malinowy
ok 30 dag malin
cukier puder do posypania
- Ciasto: Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać żółtka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
- Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na ciasto. Rozsypać maliny.
- Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel. Ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Pianką przykryć maliny.
- Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na malinową piankę. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny).
- Podawać posypane cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciasta! Właśnie wczoraj robiłam podobne :)
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre, hihi ;))
UsuńPychotki ! :) Akurat mam składniki - upiekę rodzince, na bank się ucieszą :)
OdpowiedzUsuńUpiecz koniecznie i daj znać jak smakowało :)
UsuńTakie dobroci a ja mogę jedynie popatrzeć:)
OdpowiedzUsuńZawsze można samemu w domu upiec. Przepis już masz ;)
UsuńWspaniała propozycja, a porcelana piekna
OdpowiedzUsuńDzieki Martuś :)
UsuńUwielbiam maliny-idealnie komponują się z budyniem, pianką i z kruchym ciastem :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho😊 podobne do malinowego z pianką, które ostatnio robiłam 😊 uwielbiam połączenie malin i kruchego ciasta , pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńCo tzn rozbełtane żółtka z cukrem? Mam je ubic mikserem
OdpowiedzUsuńRozbełtać to nie ubić. Rozbełtać = wymieszać, np. widelcem ;)
UsuńMniam, pysznie wygląda, aż nabrałam ochoty na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMniam, apetycznie to ciacho wygląda :)
OdpowiedzUsuń