Smacznego :)
Pierożki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice.
Ciasto na pierogi:
1/2kg mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
1 jajko
ok szkl gorącej wody
30 dag jagód
cukier
1/2kg mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
1 jajko
ok szkl gorącej wody
30 dag jagód
cukier
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącym talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne.
Ciasto rozwałkować i szklaną wykrawać kółka. Nakładać jagody, posypać cukrem i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić i podawać posypane cukrem.
Zjadłabym :D Ale jestem na diecie, chociaż jakby zamienić mąkę na razową i cukier zastąpić ksylitolem? :D
OdpowiedzUsuńZawsze znajdzie sie sposób na bardziej dietetyczną wersję pierogów ;)
Usuńi u Ciebie jagodowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle narobiłaś mi smaczka. Muszę koniecznie zrobić pierogi z jagodami :)
OdpowiedzUsuńO tak! są pyszne :)))
UsuńUwielbiam pierogi z jagodami, to mój taki smak dzieciństwa, u mnie koniecznie ze śmietaną i cukrem :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę porcję ze śmietanką! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUkochany smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń