1 ananas
1 op. Konfitur-Fixu Diamant
szkl cukru
Ananasa obrać, usunąć środkową zgrubiałą część. Miąższ pokroić w drobna kostkę. Całość z sokiem przełożyć do garnka, wsypać cukier i Konfitur-Fix. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia często mieszając. Gotować ok 3-4 minuty. Dżem nakładać do wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Mój ananas był miękki i bardzo soczysty więc do smażenia nie dodawałam wody. Jeśli Wasz nie jest na tyle soczysty dolejcie odrobinę wody.
Swietnie wyglada, na pewno przepyszny
OdpowiedzUsuńPyszny, pyszny ;) dziękuję :)
UsuńSuper wygląda ten dżem, nie wpadłabym na pomysł, żeby taki przygotować w domu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ja nosiłam się z tym zamiarem od dawna aż w końcu sama zrobiłam i naprawdę polecam
UsuńIle słoiczków wyjdzie tego smakołyku
OdpowiedzUsuńWyszło mi 2 takie średniej wielkości słoiczki jak na zdjęciu.
UsuńSmak prawdziwie rajski i nie tylko takich łakoci jak dżem czy konfitura( ananasowy) ale też innych delicji perfekcyjnie tworzonych ( -coś z bajki ,coś z marzeń ,coś z poezji .)
OdpowiedzUsuń