Najlepiej smakuje mi z letnimi owocami z dodatkiem lodów waniliowych. Tym razem przygotowałam je z brzoskwiń i malin. Typowo letni deserek. Możecie go przygotować w większej formie do zapiekania lub małych kokilkach. Gwarantuję, że zawsze będzie smakował wyjątkowo.
Deser podałam na talerzyku Porcelana Bogucice "Antonio".
4-5 brzoskwiń
1 szkl. malin
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
1/4 kostki masła
1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
garść płatków migdałowych
Przygotowanie owoców: Brzoskwinie umyć, obrać i usunąć pestki. Pokroić w dużą kostkę. Maliny przebrać. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych kokilek.
Kruszonka: masło, mąkę i cukier rozetrzeć palcami, posypać owoce. Całość posypać płatkami migdałowymi. Deser wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Deser będzie gotowy gdy ładnie się zarumieni. Lekko przestudzić i podawać udekorowane miętą.
Pychota! tez lubię crumble ;)
OdpowiedzUsuńależ bym takie zjadła...
OdpowiedzUsuńPysznie :) bardzo mi się podoba ta propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń