500g ugotowanych ziemniaków
puszka tuńczyka w sosie własnym
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 dymka +szczypior
4 łyżki sera żółtego
pieprz
ok 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
olej do smażenia
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce, dymkę i szczypior posiekać. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy na durszlaku lub sicie. Do większej miski przełożyć ziemniaki, starty ser, dymkę i odsączoną kukurydzę z tuńczykiem. Wbić jajka i dodać ok 3 łyżki tartej bułki. Dokładnie wymieszać masę. Powinna się dobrze formować. Z masy ziemniaczanej formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.
Inspiracją był przepis znaleziony w necie.
Bardzo mi się podoba ten pomysł, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam bo placuszki są pyszne :)
UsuńIście królewskie danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń