piątek, 12 czerwca 2015

Łazanki z młodą kapustą

Młodą kapustę uwielbiamy. W sezonie bardzo często gości na moim stole. Ostatnim razem były to łazanki. Nawet moja córcia, która nie przepada za kapustą zjadła sporą porcję :))))



główka młodej kapusty 
250g makaronu łazanki 
2 kiełbaski śląskie 
cebula 
ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego 
sól
pieprz
2 łyżki oleju


Kapustę opłukać, poszatkować i przełożyć do większego garnka. Wlać ok 1/2 szkl wody i dusić do miękkości. W połowie gotowania zdjąć pokrywkę aby woda odparowała. W tym samym czasie drobno posiekana cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną w mała kostkę kiełbaskę. Przesmażyć.
W osobnym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Ugotować łazanki wg przepisu na opakowaniu.
Do ugotowanej (i odparowanej) kapusty dodać przesmażoną kiełbasę, koncentrat. Całość doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć całość jeszcze przez chwilę.

5 komentarzy:

  1. Wygląda obiecująco, muszę spróbować to zrobić !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) wg mnie są dużo smaczniejsze niż te z całkiem dojrzałej kapusty :)

      Usuń
  2. Z młodej kapustki- bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. "Wlać ok 1/2 szkl wody i dusić do miękkości. W połowie gotowania zdjąć pokrywkę aby woda odparowała."
    - skoro nie wiem kiedy będzie miękka, to skąd mam wiedzieć kiedy będzie polowa czasu gotowania?

    "Do ugotowanej (i odparowanej) kapusty dodać przesmażoną kiełbasę, koncentrat. Całość doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć całość jeszcze przez chwilę."
    - czyli kiełbasę i koncentrat mam dodać do garnka z kapustą, czy na patelnie? bo potem jest napisane żeby dodać makaron i jeszcze smażyć...

    Przepraszam jesli te pytania są jakieś dziwne, ale zwykle gotuje narzeczona, a chciałem coś zrobić i nie do końca zrozumiale to dla mnie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "skoro nie wiem kiedy będzie miękka, to skąd mam wiedzieć kiedy będzie polowa czasu gotowania?"- należy próbować co jakiś czas ;)

      "Do ugotowanej (i odparowanej) kapusty dodać przesmażoną kiełbasę, koncentrat. Całość doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć całość jeszcze przez chwilę."- czyli kiełbasę i koncentrat mam dodać do garnka z kapustą, czy na patelnie? bo potem jest napisane żeby dodać makaron i jeszcze smażyć... - tak, kiełbaskę i koncentrat dodajesz do garnka z kapustą, całość wymieszaj i smaż w garnku. Napisałam "smażyć" bo skoro w garnku nie ma już wody to nie będzie się gotować ;))) Mam nadzieję, że teraz to jasniej jest napisane ;)))

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)