niedziela, 14 czerwca 2015

Torcik truskawkowy z musem z białej czekolady

Torcik przygotowałam na swoje urodziny. Jest bardzo delikatny. Mus truskawkowy i czekoladowy cudownie rozpływają się w ustach. Rodzince smakował, mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Torcik jest trochę pracochłonny ale naprawdę każdy sobie z nim poradzi!



Spód:
210g ciasteczek owsianych
2 łyżki mielonych migdałów
100g masła

Warstwa z białej czekolady:
200g białej czekolady
330ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny

Warstwa śmietankowo-truskawkowa:
 250g truskawek
250ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny

Warstwa truskawkowa:
galaretka truskawkowa
10 truskawek

Dekoracja:
200ml śmietanki 30%
śmietanfix
kilka truskawek
mięta



Spód: Ciasteczka dokładnie rozkruszyć, np. w blenderze lub za pomocą wałka. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać i wysypać na dno tortownicy (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Dokładnie uklepać.

Warstwa z białą czekoladą: 100ml śmietanki i pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę wymieszać z 1/4 szkl zimnej wody, odstawić na kilka min. do napęcznienia. Podgrzać a gdy się rozpuści połączyć z białą czekoladą. Ostudzić. 100ml śmietanki ubić i cały czas miksując dolewać ostudzoną białą czekoladę. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Odstawić do lodówki do stężenia.

Warstwa śmiet.-truskawkowa: truskawki umyć, obrać i zmiksować na gładki mus. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewać do rozpuszczenia. Wymieszać z truskawkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewać mus truskawkowy. Masę wylać na stężoną warstwę białą.

Warstwa truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wylać na warstwę śmiet-truskawkową. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem torcik udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem i smietanfixem oraz truskawkami i miętą.

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

7 komentarzy:

  1. Orzeźwiająco truskawkowo i bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dzisiaj też ciasto z truskawkami :) muszę i to spróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, smaczny, pełen gracji- brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy truskawki mogą być mrożone. ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)