czwartek, 21 maja 2015

Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

Kochani nie będzie mnie przez kilka najbliższych dni, muszę zadbać o swoje zdrowie. Ale nie martwcie się, zostawię Wam mega pyszny i łatwy przepis na fantastyczną tartę.
Ta tarta to przepyszne połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi malinami oraz kruchutkiego ciasta i delikatnego jak puch kremu. Co Wy na to? ;)



Ciasto:
op. ciasta francuskiego (275g)
2 długie łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru cynamonowego Diamant

Krem:
1,5 szkl malin
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
300ml śmietanki 30%
maliny i mięta do dekoracji



Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, ponakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na cieście, posypać cukrem cynamonowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 20 minut. Ostudzić.



Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier. Gotować aż się rozpadną a woda odparuje. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Schłodzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem. Nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę.
Całość udekorować malinami i miętą.

Wiosenne słodkości! Rabarbarowa rewolucja

6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie. Trzeba zapisać i spróbowac gdy będzie świeży rabarbar :) Życzę zdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu pysznie i u Ciebie, jak zawsze i tak smakowo wiosennie- letnio już :)
    Pozdrawiam milutko ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)