piątek, 8 maja 2015

Zapiekanka ala meksikana

Jeśli nie macie już pomysłu jak wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki to ja mam dla Was propozycję. Zapiekanka meksykańska z masą ziemniaczaną i nachosami. Zapiekanka jest pyszna, ostra i sycąca. Świetna dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki obiad. Świetnie smakuje polana keczupem lub sosem paprykowym.



 Warstwa mięsna:
500g mięsa mielonego wieprzowego
cebula
3 ząbki czosnku
papryka
puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
3-4 łyzki koncentratu pomidorowego
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżeczka przyprawy gyros
łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki

Masa ziemniaczana:
5 ziemniaków
50g startego sera żółtego
1/4 szkl śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
100g startego sera żółtego
garść nachosów


Ziemniaki obrać ugotować i utłuc tłuczkiem. Zostawić do ostygnięcia. Można użyć ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dodać starty ser, śmietankę i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.
W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec ok 20 minut w 190 stopniach.
 
 

5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)